Staatbosbeheer en PWN

Staatbosbeheer

Het Schoorlse MTB Parcours bevindt zich in het “Schoorlse Duinen” staatsbosbeheer gebied. Dit gebied strekt zich uit van Schoorl tot en met Camperduin. Fietsers, hardlopers en wandelaars hebben geen duinkaart of iets dergelijks nodig. Fietsers dienen alleen op de fietspaden te blijven en ook rekening te houden met de vele wandelaars in het bos en duingebied.

Mountainbikers kunnen “offroad” alleen rijden op het MTB parcours. Begeeft men zich op de wandelpaden dan riskeert men een boete van 96,50 euro. (er wordt met regelmaat gecontroleerd!) Zie andere rubrieken voor meer info over het MTB parcours.

Bezoek de pagina van Staatbosbeheer – Schoorlse Duinen

PWN (Puur, Water & Natuur)

PWN beheert in opdracht van de Provincie Noord-Holland ruim 7.300 hectare duingebied, onder meer het Noordhollands Duinreservaat. Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Voor een bezoek aan deze duinen heeft u een duinkaart nodig.

Het PWN duingebied is heel erg groot en strekt zich uit van Bergen tot en met Wijk aan Zee. Ook wel het Noordhollands Duinreservaat genoemd. Alle gebruikers van wandelaars tot fietsers dienen in bezit te zijn van een duinkaart (dagkaart of jaarkaart). Deze duinkaarten kunnen in de omgeving worden aangeschaft, online en bij de informatie / betaalautomaten bij de grotere entree’s van het gebied.


MTB-ers kunnen dagelijks tot 10:30 uur offroad rijden in het PWN gebied.
Na 10:30 uur dient men op de aangegeven fietspaden te blijven.
Er wordt hier streng en vaak op gecontroleerd.!

Bezoek de pagina van PWN- Duinreservaat

Strand

Op het strand gelden ongeveer dezelfde regels als in het PWN gebied. Het MTB strandseizoen (herfst en winter) is van Oktober tot en met Maart. In de zomermaanden wordt het niet gewaardeerd als MTBers op het strand rijden en riskeert men een boete !

 

Big Five
Het Staatsbosbeheer en het PWN gebied hebben samen hun eigen “Big Five”.  Er zijn dagen dat u ze allemaal kunt tegenkomen op uw fietstocht door het bos, duin & strand.
In willekeurige volgorde:
1) de zeehonden op het nieuwe strand bij Camperduin.
2) de wagyu-koeien in de Schoorlse Duinen.
3) de Schotse Hooglanders in het PWN/ Noord-Hollands Duinreservaat.
4) Koniks paarden en Exmoor pony’s in het duin tussen Bergen aan Zee en ’t Woud.
5) Schapen en Hollandse Landgeiten (plaatselijk ingezet om dichtgroei te voorkomen)

en natuurlijk zitten er heel veel roofvogels, konijnen, hazen en vossen in onze bos en duingebied.